Pagina's

dinsdag 24 april 2012

Maak schoon met baking soda en bespaar. 10 tips!

Geld besparen op  je schoonmaakmiddelen door  zuiveringszout te gebruiken.
Bespaar op je schoonmaakmiddelen door met baking soda het vuil in en om je huis weg te poetsen. Dit zuiveringszout is namelijk een echte alleskunner. Bovendien is het product niet alleen goed voor het milieu, maar ook budgetvriendelijk. 10 tips om voordelig schoon te maken! Inclusief recept allesreiniger met baking soda.


Wat is baking soda?

Baking soda is ook bekend onder de namen natriumbicarbonaat, zuiveringszout, maagzout, baksoda, dubbelkoolzure soda en E500. In veel landen wordt dit product voor allerlei doeleinden gebruikt in het huishouden, maar ook elders. Van schoonmaken en koken tot de persoonlijke verzorging. Overigens, verwar baking soada niet met bakpoeder en de gangbare schoonmaak soda.


Recept: allesreiniger maken met baking soda

Allesreinigers zijn handig voor allerlei kleine schoonmaakklusjes. Nu kun je die reinigers kant-en-klaar kopen. Maar waarom niet zelf maken met zuiveringszout? Het recept:
-        250 ml lauw water
-        1 theelepel zuiveringszout
-        1 theelepel groene zeep
-        Citroensap

10 tips: schoonmaaktoepassingen baking soda


Tip 1: Reinigen oven en magnetron

Meng baking soda met wat water zodat er een pakje ontstaat. Met een oude doek aanbrengen op het vervuilde oppervlak. Even later inwerken en verwijderen. Maak achteraf wel nog even goed schoon met een vochtige doek om alle baking soda te verwijderen. Is de ovenbodem erg vervuild? Strooi dan baking soda op de bodem. Maak het vochtig met een plantenspuit. Een nachtje laten intrekken en de volgende dag verwijderen.

Tip 2: Schoonmaken vloeren

Vul een emmer met lauw water en doe er een half kopje baking soda bij. Zo reinig je een vuile vloer en haal je vlekken weg. Ben je klaar? Dan nogmaals afnemen met een vochtige doek. Let op dat je baking soda niet gebruikt op vloeren die in de was staan.

Tip 3: Reinigt wc

Gooi pakweg een kopje baking soda in de wc en daarna 1 kopje azijn. Schrik niet, want het gaat bruisen. Wacht tien minuutjes en maak de wc-pot met de borstel schoon. Ook een probaat middel is: schoonmaakazijn aangelengd met water en beetje citroen.

Tip 4: Ontstopt gootsteen

Je voorkomt dat je gootsteenafvoer verstopt raakt door wekelijks enkele eetlepels baking soda in de afvoer te gooien. Even naspoelen met heet water en klaar. 

Tip 5: Verfrist muffe matrassen

Is je matras muf? Bestrooi het matras ruim met een laag baking soda. Laat het enkele uren intrekken en zuig het dan op. Op dezelfde manier kun je ook je vloerbedekking of een kleed weer fris laten ruiken.

Tip 6: Wassen van kleden

Schonere en frissere kleding realiseer je door de helft van je gebruikelijke wasmiddel te vervangen door een half kopje baking soda.  Bovendien scheelt het weer wasmiddel. Vraag me opeens af of het ook werk met een ecowasbol? Iemand ervaringen?

Tip 7: Blinkend schone auto

Je auto wordt blinkend schoon met een kopje baking soda opgelost in een liter warm water . Maak met deze oplossing vervolgens met een zachte doek of spons de wagen schoon.

Tip 8: Ontsmet snijplanken en hakblokken

Om snijplanken en hakblokken grondig te reinigen, smeer je ze eenvoudig in met een pasta gemaakt van baking soda en aangelengd met een beetje water. Na pakweg een uurtje spoel je alles grondig af en je snijplanken en hakblok zijn weer op en top. Ook de nare geurtjes zijn direct verdwenen.

Tip 9: Verwijdert nare geurtjes

Ook als geurvreter doet baking soda prima dienst. Zo kun je een bakje in de ijskast zetten om nare luchtjes te verwijderen. Maar ook in de vuilnisemmer en kattenbak. Deze laatste tip ben ik een fan van. Want, al ververs je dagelijks de kattenbak dan nog blijft de geur hangen. Gewoon een laagje baking soda op de bodem strooien kattenbakkorrels erop en klaar. Ook de kattenbakbak schoonmaken met zuiveringszout helpt.

Tip 10: Schoonmaken rooster barbecue

Bijna zomer en dus BBQ tijd. Tja en er is vaak niet vervelender dan het rooster van de barbecue schoonmaken. Maak het jezelf gemakkelijk en reinig de BBQ met een mix van ¼ kopje baking soda en ¼ kopje water. 


Waar baking soda kopen en de prijs?

In Nederland is baking soda te koop in onder andere toko’s, natuurvoedingswinkels, drogist en ook Etos en AH verkopen het tegenwoordig. De prijs ervan ligt bij de toko’s voor een 500 grams verpakking rond de 1,50 euro.

Heb je  ervaringen met baking soda als schoonmaakmiddel? Of ken je nog meer klusjes waarvoor zuiveringszout een goed en alternatief middel is? Ik ben nieuwsgierig. Laat even een reactie achter.

22 opmerkingen:

  1. baking soda is ook een alternatief om je haren mee te wassen :) "no-poo"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prima middel ook om super witte tanden te creëren. Hoofdluis is met 1 behandeling verdwenen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kun je meer vertellen over de behandeling voor hoofdluis. Hoe pas je het toe en hoeveel heb je nodig?

      Verwijderen
    2. Hoi Anoniem,

      Ik gebruik altijd een beker water waarin 1 grote theelepel baking soda zit. Ik maak de haren van de kids nat, masseer vervolgens het mengsel met baking soda goed in. Laat het 10 minuten intrekken en spoel het haar goed uit. In de laatste spoeling doe ik wat azijn door het water. Schijnen hoofdluizen ook niet lekker te vinden en zorgt dat het haar gaat glanzen. Ook vertelde een moeder mij laatst dat tea tree olie helpt om hoofdluis te voorkomen. Een beetje achter de oren van je kind smeren en in het nekje. Ook een paar druppels in de muts of capuchon van de jas blijkt te werken. Succes.

      Verwijderen
    3. Op welke manier krijg ik mijn tanden er wit mee dan?

      Verwijderen
    4. Hoi Anoniem,

      Voor het witter maken van je tanden met baking soda ga je als volgt te werk:

      - Maak je tandenborstel nat. Druk de borstel in wat baking soda zodat alle borsteltjes wat baking soda bevatten. Gebruik niet veel, want is erg zout.
      - Poets je tanden zoals gewoonlijk. En borstel zachtjes je tanden.
      - Spuug de soda uit en spoel je mond goed met water.
      Na een aantal keren zul je merken dat je tanden witter worden.

      Let op! Het gebruik van baking soda om je tanden witter te maken, beveel ik persoonlijk niet aan. Het is en blijft toch een schuurmiddel en de kans dat je glazuur wordt aangetast, is aanwezig. Dat zeggen diverse tandartsen ook. En gebruik het ook niet dagelijks.

      Extra aandachtspunten tanden poetsen met baking soda:
      - Gebruik het niet als je een beugel hebt, want de lijm lost op
      - Poets niet te hard, hierdoor kan je glazuur beschadigen.

      Groet, Dagelijkse Bespaartips

      Verwijderen
  3. Etherische olie kun je bete niet rechtstreeks op de huis aanbrengen. Sommige oliën kunnen allergische reakties of zelfs brandwonden veroorzaken

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Anoniem, Dank voor je reactie. Inderdaad etherische olie kan een huidreactie geven. En ik heb nog even gecontroleerd welk tea tree product ik gebruik en het is tea tree gel. Maar ook daar moet je erg voorzichtig mee zijn als je het rechtstreeks op de huid aanbrengt; ik gebruik dit bijvoorbeeld om mijn huid te reinigen als ik last van puistjes heb. Echter, om huidreacties te voorkomen is het beter de olie niet rechtstreeks op de huid aan te brengen, maar een paar druppels op de kleding te doen. Groet, Dagelijkse Bespaartips

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. tea tree olie is de enige olie die je wel puur op de huid kunt aanbrengen, op idd bijv puistjes, muggenbulten onstoken haarvaatjes etc. alle andere etherische oliën niet.

      Verwijderen
  5. Verkoop- en informatiepunt van Baking Soda in Nederland: http://www.baking-soda.nl, heeft nu een leuke promo video gemaakt en geplaatst op de website en op Youtube:
    http://www.youtube.com/watch?v=NfM6C5TtH-4
    Kijk, luister en geniet!
    Op facebook staan we op:
    http://www.facebook.nl/BakingSodaNL

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wassen met een ecobal? Ik doe dit al een jaar en heb er goede ervaringen mee. Wel doe ik altijd 3 of 4 druppels tea tree olie op. Gebruik dus helemaal geen wasmiddel verder. Evt wat azijn in het wasverzachterbakje.
    Verder heb ik afgelopen week zuiveringszout bij Etos gekocht voor € 2.50, hetzelfde pakje kostte bij de DA-drogist € 3.50, terwijl de toko een groter pak backing-soda voor me had voor € 2.25

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Cassandra L, zeker wassen met een ecobol helpt je geld besparen. Maar ook wasnoten en zelfs wasmagneten schijnen goede manieren te zijn om te besparen op je wasmiddelengebruik. En wat betreft de baking soda dat is gewoon een goed middel dat voor vele doeleinden geschikt is en beter voor het milieu. Gr. DB

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als je baking soda met azijn mixt krijg je hetzelfde als helium voor een in ballon. Doe het in een fles en verbind de ballon aan de fles je ziet dan dat ze ballon opblaast waardoor hij dus opstijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bedankt ! dat wist ik niet dat het een soort van helium effect maakt ga het eens proberen

      Verwijderen
  9. Hoi Anoniem, bedankt voor de tip. Ga het zeker eens proberen. Groet, DB

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zuiverd gezicht maskertje: 1 el baking soda, 1 el honing, 1/2 el kaneel. Mixen, op schoon gezicht aanbrengen en 15 minuten laten inwerken.
    Als t gaat branden, direct afwassen.

    En natuurlijk als ingrediënt voor de Amerikaanse taarten ; -)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Met Diverse Baking Soda's is het oppassen geblazen: er zit aluminium in en op sommige staat zelfs: edible(!) aluminum, wat dus een regelrechte aanslag is op je gezondheid. Effe checken dus. Is dus voor de wasmachine niet zo erg, maar spoelen en in taarten..

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Met Diverse Baking Soda's is het oppassen geblazen: er zit aluminium in en op sommige staat zelfs: edible(!) aluminum, wat dus een regelrechte aanslag is op je gezondheid. Effe checken dus. Is dus voor de wasmachine niet zo erg, maar spoelen en in taarten..

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Je barbeque rooster op het gras leggen en een nacht laten liggen helpt ook om hem makkelijk schoon te krijgen heb je geen schoonmaak middelen voor nodig

    BeantwoordenVerwijderen
  14. I.p.v. vaatwasmiddel gebruiken wij baking soda in de vaatwasmachine. Ongeveer 1 eetlepel per wasbeurt. Vaat wordt prima schoon. Is nog milieuvriendelijk ook. Nog meer mensen ervaring met baking soda in de vaatwasser? Ik lees er nl. nooit ergens wat over.

    BeantwoordenVerwijderen